Ekol Demir
Sektörün Öncü Markası
Bizi Ara

2021 Yılı Demir Çelik İhracat Rakamları

Pandeminin çelik sektörü üzerinde negatif etkilerinin dünya genelindeki parasal genişleme, teşvik paketleri ve yaygınlaşan Kovid-19 aşısı beraberinde normalleşmelerin başlaması ile gerilemeye başladığını ve hem global hem de yurt için de olumlu rüzgarlar estiğini görmekteyiz. 2021 yılı ile Türkiye demir- çelik sektörü ihracat rakamlarında önemli artışlar yaşandı. Ocak ayı itibariyle yükselen ivme her geçen ay yükselerek devam etti. 2021’in ilk 6 ayında da yüzde 20 civarında büyüdü ve ihracat değerini yüzde 50 artırdı. 2021 yılında dünya çapında çelik üretimi, 2020 yıkına kıyasla %3,7 artarak 1,85 milyar tona yükselmiştir. Türkiye’nin ihracat rakamlarının büyük bir kısmının demir-çelik sektörüne ait olduğu oldukça bilinen bir konudur. Kısa bir süre önce geride bıraktığımız 2021 yılı demir-çelik sektörü için oldukça hareketli bir yıldı.

Türk çelik sektörü 2021 yılına güçlü bir ivme ve yüksek beklentiler ile başlamıştı. 2021 yılı Türkiye ihracat rakamlarına göre Çelik ürünleri ihracatı, Ocak-Eylül döneminde ihracat, 2020 yılının aynı dönemine göre miktarda %25,1 artışla 14,8 milyon ton, değerde ise %95,7 artışla 11,7 milyar dolar oldu. Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla, miktarda %53 artışla 2,1 milyon ton, değerde ise %186 artışla 2 milyar dolar oldu.

2021 yılı Türkiye ihracat rakamlarına Türk çelik sektörü ağustos ayında, miktarda %70,9 artış oranıyla Ülkemizde aylık bazda en yüksek ihracat artışı gerçekleştiren sektör oldu. Dünya çelik üretiminin yüzde 60’ını tek başına gerçekleştiren Çin’in yeşil mutabakat hedeflerine ulaşmak için üretimi azaltmaya başlaması ve mevcut üretimi iç tüketime yönlendirmesi, Türk çelik sektörü için büyük bir fırsat yaratmış ve çelik ihracatçılarımız Ocak-Ağustos döneminde Uzak Doğu pazarına yönelik ihracatını %59 oranında artırmıştır. Diğer taraftan, ağustos ayında sıcak sac ihracatımız üretimdeki %11,9’luk artışa rağmen, yurtiçi talepteki canlılık sebebiyle %23 oranında gerilemiştir. Ancak Eylül ayında yurtiçi çelik tüketimi %24,1 oranında geriler iken, ithalattaki gerileme sadece %3,1 seviyesinde kaldı. Bu durum, Türk çelik sektörünü baskı altına alarak, üreticileri ihraç pazarlarına daha fazla yönelmek mecburiyetinde bıraktı.

2021 yılı Türkiye ihracat rakamlarına göre 2021 yılı demir çelik sektörünün rekor kırdığı bir yıl oldu.2021 yılında toplamda 23,9 milyon ton ihracat yapan sektör, değer bazında yüzde 77,4 artışla 22,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı zamanda Türkiye’nin genel ihracatında 2020’de 4. sırada yer alan çelik sektörü, 2021’de yüzde 10 pay alarak, otomotiv ile kimyadan sonra ihracata katkı sağlayan üçüncü büyük sanayi oldu.

Sizlerde demir-çelik sektörü ile ilgi merak ettiğiniz ne varsa daha detaylı bilgiler almak isterseniz demir çelik sektöründe yılların deneyimini kazanmış firmamızla ve uzman kadromuzla sizlere destek vermeye hazırız. Firmamıza ‘ekolcelik’ kullanıcı adı sosyal medya hesaplarından ya da İstanbul/İkitelli Osb mevkiindeki Ekol Demir Çelik A.Ş ofisimizden bizlere ulaşarak hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.