Ekol Demir
Sektörün Öncü Markası
Bizi Ara

Islah Çelik Özellikleri

Islah Çelikler

Ekol Demir Çelik A.Ş yüksek kalitede ve güvenilirlikte, çeliklerin farklı özelliklere sahip türleri kullanılarak üretim yapmaktadır. Çelikler kullanılarak sıcak çekme, soğuk çekme üretimleri yüksek standartlarda gerçekleştirilir. Islah çeliklerinin en önemli özelliği sertleşebilir olmalarıdır. Aynı zamanda ıslah çelikler yüksek dayanım istemektedir. Dolayısıyla yeterli bir seviyede sertliğe ulaşabilmek için ıslah çelikleri, diğer çelik türlerine göre daha fazla karbon içermektedir. Özellikle kalın kesimi gerektiren parça üretiminde ve işlemlerinde sertliğin derinliği önemli olmaktadır. Bu yüzden de ıslak çeliklerinin sertliğinin derin olması sebebiyle, alaşımlı olan ıslah çeliklerinden parçaların üretimi yapılmaktadır.

islah-celik-ozellikleri

Müşterilerin tüm çelik taleplerini karşılayabilecek nitelikte ve kalitede üretim yapılmaktadır. Yani kalın kesitli parça üretimi alaşımlı ıslah çeliklerinden yapılmaktadır. Çünkü kalın kesitli parçaların üretilmesi için sertlik ve sertliğin derinliği önemlidir. Bu yüzden de ıslah çeliklerinin sertliği çok derin olduğu için kalın kesitli parçaların üretiminde kullanılmaktadır.

 Islah çelikler birbirinden farklı türlerde ve boyutlarda olabilmektedir. Aynı zamanda üretim için ıslah çeliklerinin dayanım değerleri belirlenir. Islah çelikler, sertleşmeye oldukça uygundur. Çünkü ıslah çeliklerinin kimyasal bileşenleri içinde karbon bulunmaktadır. Bununla birlikte, nitelikli çelik olarak bilinen vasıflı çelik de yaygın kullanım alanı bulmaktadır.

 

Otomobil yapımında, taşıt yapımında, aks kovanı yapımında, türbin parçalarının yapımında, mekanizma yapımında kullanılmaktadır. Firmamız üretimde düşük karbonlu olan yapı çelikleri imalatını gerçekleştirerek yapı sektörünün çelik ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Islah Çelik Türleri ve Özelikleri

Islah çelikler alaşımlı ve alaşımsız imalat çelikleri olmaktadır. Alaşımlı olan ıslah çelikleri kalın kesitli parçaların üretiminde kullanılır. Alaşımsız olan ıslah çeliklerinin ise küçük kesitli olan parçaların üretilmesinde kullanılması daha verimli sonuçlar yaratmaktadır. Çünkü kalın kesitli parçaların üretiminde sertlik önemlidir ve sertliğin dağılımının homojen olmasına dikkat edilir. Aynı zamanda kalın kesitli parçalarda alaşımlı çelik olması gerekmektedir. Bununla birlikte sertliğin dağılımı değişim aşamaları belirlenir. Belirlenmesi jominy testi ile yapılmaktadır. Bu testte çubuk şekline benzeyen bir malzeme, sertleşmenin belirli bir sıcaklığına kadar ısıtılmaktadır. Soğutma işlemi, malzemenin sadece bir ucundan yapılmaktadır.

 

Soğutulan ucu ile olan arasındaki mesafe sertleşme değerini vermektedir. Islah çeliklerinin sertleştirilmesi için indüksiyon yada alev kullanılır. Yada çelikler ıslah edildikten sonra da indüksiyon yada alevli sertleştirme yoluna gidilebilir. Böylelikle ıslah çelikleri ısıl işlem görmektedir. Isıl işlem görecek olan malzemeleri seçerken, hem malzemelerin kimyasal bileşimlerine dikkat edilmesi hem de sertlik değeri ve sertliğin derinliğinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

islah-celik-ozellikleri-ekol-demir-celik

Alaşımsız bir çeliğin sertlik derinliği 3 mm ve 4 mm kadar olmaktadır. Alaşımlı çeliklerde ise sertlik derinliği daha fazla olup 10 mm ve 12mm arasında olmaktadır. Aynı zamanda, işlemler yapılırken çatlama tehlikesi vardır. Bu yüzden çatlama tehlikesinin azaltılması gerekmektedir. Bunun için malzeme yapısının küçük olmasına dikkat edilir.

Islah Çeliklerinin Kimyasal Bileşimleri

Islah çelikler dört gruba ayrılmaktadır. Mangan alaşımlı ıslah çelikleri, Alaşımsız ıslah çelikleri, Krom alaşımlı ıslah çelikleri, Krom mobilden alaşımlı ıslah çelikleri olmaktadır. Alaşımsız olan bir çelikte sertliğin artırılması için karbon miktarı kullanılır. Mangan alaşımlı ıslah çeliklerinde ise manganın sertleşebilir özelliği artırılmaktadır. Krom alaşımlı ıslah çeliklerinde krom sertleştirme işlemleri yapılır. Aynı zamanda, plastisite etkisi olumlu olmaktadır. Molibden krom alaşımlı ıslah çelikleri, oldukça kuvvetli şekilde sertleşebilme özelliği yaratır.